Следвайте Гласове в ТелеграмПрез 2023 година Турция е произвела рекордните 117,6

...
Следвайте Гласове в ТелеграмПрез 2023 година Турция е произвела рекордните 117,6
Коментари Харесай

Турция произвежда рекордни количества ток от въглища

Следвайте " Гласове " в Телеграм

През 2023 година Турция е произвела рекордните 117,6 тераватчаса електрическа енергия от въглища, генерирайки рекордни количества въглероден диоксид - 118 млн. тона. По този индикатор страната е малко зад Германия, която е  произвела 117,9 тераватчаса от въглища и изпреварва с доста Полша, която е една от най-зависимите от въглищата страни в Европа, произвела 97 тераватчаса през 2023 година, сочат данни на екологичната организация Ember.

Високата инфлация в страната принуди производителите да се откажат от скъпия газ и да се насочат към въглищата. Така Турция е напът да измести Германия като най-големия консуматор на въглища в Европа през 2024 година, написа колумнистът на Ройтерс Гевин Магуайър.

И Полша, и Германия записват съществено оттегляне от въглищата през 2023 година и се ангажираха с повече възобновима сила, написа още анализаторът. В същото време за втора поредна година Турция усилва делът на въглищата при производството на електрическа енергия и упованията са, че ще продължи да го прави, до момента в който страната се бори с едно от най-високите равнища на инфлацията в международен мащаб - 64,77% през 2023 година.

В опит да се оправи с растящите цени централната банка направи внезапен завой в политиката си и увеличи главната рента от 9% при започване на годината до 42% през втората половина на годината. В същото време турската лира беше една от зле представящите се международни валути - по отношение на щатския $ цената ѝ понижа с 30 на 100.

За производителите, които разчитат главно на вноса на скъпи енергоресурси, съчетанието сред растящи лихви и слаба национална валута докара до ограничението на покупки на природния газ. Така производството на електрическа енергия от природен газ доближи най-ниското равнище от 4 години насам - 66 тераватчаса.

Инфо: investor.bg

 

 

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР